Thumb

MALİ ANALİZ VE DEĞERLEME

Mali analiz etme ve değerleme fonksiyonu muhasebenin taraflarına bilgi sağlamada önemli bir adımdır. Muhasebeyi bir işletmenin iktisadi faaliyetlerine ilişkin finansal bilgileri ölçmek ve çeşitli kişilere bu finansal bilgileri raporlamak gayesiyle kullanılan bir süreçtir. Raporlama fonksiyonu sadece özet bir bilgiden ibaret değildir, bu bilgi analiz edilmiş ve yorumlanmış bir bilgidir diyebiliriz. Muhasebenin tarafları işletme sahip ya da ortakları, yöneticiler, çalışanlar, kredi kuruluşları, devlet, kamu ve potansiyel ortaklar gibi ilgililerdir. Muhasebeye taraf olan bu ilgililer kendi menfaatleri yararına alacakları kararlarda muhasebenin ürettiği bilgilerden yararlanırlar. İşte bu muhasebe bilgilerinin, işletme hakkında karar verecek ya da verme durumunda olan ilgililer için mali analize tabi tutularak ekonomik kararlarda kullanılabilecek bilgilere dönüştürülebilmesi gerekmektedir.

Mali tablolar analiz yöntemleri  4 şekilde yapılmaktadır.

  • Karşılaştırmalı Tablo Analizleri
  • Yüzdeler Analizi
  • Eğilim yüzdeleri analizi
  • Oran analizi

Amaç:
Firma ortaklarına, yöneticilerine ve çalışanlarına finansal tabloları okuma ve yorumlama becerileri kazandırarak işletmelerinin hedefleri doğrultusunda mali tablolar oluşturmak ve neticede bankalarla, Tedarikçilerle ve müşterilerle şirketlerin rekabet ve pazarlık gücünü artırmak.

Hedef Kitle:
Firma ortaklarına, şirketlerin finansal ve mali yapılarını yönetenlere, karar süreçlerinde görev alan kişilere, Şirkette yapılan bir işlemin firmanın finansallarını nasıl etkilediğini göstermek adına tüm çalışanlara da bu eğitim verilir. Vadeli, senetli ya da kredili satış yapan firmalar, toptancılar, bayiler, taşeron çalıştıran şirketler, bayi ağı olan şirketler.